El gegant “Dimoni” també conegut com “El Borjut” presenta una història molt curiosa alhora que interessant.

Fet l’any 1995 pel constructor geganter Manel Vidal i Ginera inicialment formava part d’una parella de gegants anomenats “Tòfol i Montserratina”. Aquests, varen ser creats per a representar la història de la Font Vella, on la jove Montserratina va entregar la seva ànima al dimoni Tòfol a canvi de què aquest, atanses una font d’aigua la més pròxima al poble de les Borges Blanques.

Durant els anys vinents aquesta parella de gegants van ser tot una icona tant al mateix poble com als voltants, ja que, el grup Vivall (que tenia com a cap de colla en Manel), els passejaven per les diverses trobades que es feien arreu de tot Catalunya.

Així varen passar uns quants anys, fins que aquesta parella va ser substituïda per altres gegants i es va decidir deixar-los descansar.

Temps més tard de la seva construcció, el dimoni Tòfol va tornar a la vida gegantera intervenint en la 36a trobada de gegants celebrada a les Borges Blanques en la seva Festa Major. El Dimoni va ser cedit per l’Associació Gegantera Grup Vivall a l’Associació de Diables “Els Borjuts”, que van participar i col·laborar com a nova colla formada aquell mateix any (2017).

El darrer any (2019), la colla Vivall va decidir donar als Borjuts la figura del seu gegant dimoni. Aquests van rebre’l en un dia molt especial que se celebra cada any, el dinar dels Borjuts. Aquesta donació va ser entregada pel cap de colla Miquel Vidal i Macià a l’altre cap de colla Aleix Segura i Florejachs, el qual els uneix una amistat de fa molts anys.

Formant part dels preludis de Festa Major de les Borges, la setmana abans d’aquesta, els Borjuts organitzen el que es coneix amb el nom de “Dimecres Borjut”, on les activitats proposades en aquesta festa són dirigides als més petits (a la tarda) i més entrada a la nit, s’ofereix un sopar popular. De manera conjunta, el grup Vivall també participa i col·labora d’aquest esdeveniment, tot formant un ferm agermanament entre les dues colles.

Donant sentit a aquest agermanament, esperem que tant la cultura del foc com la del món geganter, perdurin!

Visca les tradicions!